Scroll to top
© 2022, BHA by Jiu-Jitsu

Ne félj elbukni a sikerért !

Ne félj elbukni a sikerért!

A kudarctól való félelem sokakat megnyomorított, akik egykor a nagyság útján jártak. Ez az a fajta félelem, amely éjjel ébren tart, és folyamatosan egész nap fejünkben van. A félelem az egyik legerősebb akadály, amely a siker felé vezető úton haladva az utadba kerül.

A kudarctól való félelem nem szégyellnivaló, és semmiképpen sem a gyengeség jele. Nézz csak körül magad körül. Az összes új vállalkozói törekvés több mint 90%-a kudarcot vall, és azon kevesek közül, amelyek képesek előre lépni, csak kevesen tudják magukat igazán sikeresnek tekinteni. És még csak nem is kell messzire néznünk, hogy meglássuk a kudarc következményeit. Ez a világ tele van pesszimistákkal, akik egykor arra törekedtek, hogy nagyok legyenek, és nem jutottak túl messzire.

Gyakran előfordul, hogy az emberek a sikert a véletlen eredményeként írják le, mert nagyon sok jól képzett és jó szándékú ember aratja le a kudarc keserű magjait. De egy vagy akár több kudarc nem jelenti azt, hogy teljesen kudarcot vallottunk.  Csak akkor bukhatsz el, ha feladod az álmaidat, és abbahagyod a céljaid elérését. Mindig van lehetőség javítani az utolsó eredményen, teljesítményen…

“A siker kudarcról kudarcra megy anélkül, hogy elveszítené a lelkesedést.” – Winston Churchill

“Ne légy zavarban a kudarcaid miatt, tanulj belőlük, és kezdd újra.” – Richard Branson

Egyes kudarcok valójában áldásos áldás. Lehetővé teszik, hogy észre vedd a tervezés hibáit, és visszakényszerítsenek a tervezéshez, hogy még jobb legyél. A természetből fakadó azonnali öröm nagyon élvezetes, ha sikerrel jársz. De ha kudarcot szenvedtél még jobban értékelni fogod az elért eredményt.

Gondoljon csak ezekre az ismert példákra egy percre:

Walt Disney: A 20. századi gyermekkor nem lenne ugyanolyan Walt Disney alkotásai nélkül. Hogyan hagyhatnánk figyelmen kívül egy olyan ember vívmányait, akinek ötletei egy egész nemzedék elméjét befolyásolták? De ő is jelentős kudarcokat élt át a siker felé vezető úton. Számos vállalkozást irányított, amelyek felpörögtek, és elbocsátották egy újságszerkesztői állásból, mert felettesei úgy érezték, “hiányzik a képzelőereje, és nincsenek jó ötletei”. Tovább ment, és csak nézd meg, mennyi mindent ért el.

Michael Jordan: Magát Michaelt idézték, aki azt mondta: “Újra és újra kudarcot vallottam ebben az életben, és ezért vagyok sikeres.” Bár minden idők egyik legnagyobb kosárlabdázójaként ismert, még csak nem is bírta sokáig a középiskolai kosárlabdacsapatában. Annyira szeretett volna kosárlabdázni, hogy azon a napon hazament, amikor kivágták a csapatból, és sírt. Abbahagyta a játékot? Feladta az álmait? Szerintem tudod a választ. Persze hogy nem! Addig nyomult, mígnem néhány év alatt többet ért el, mint amennyiről a legtöbb férfi valaha is álmodott. De nagyon értékes leckét tanultam Michaeltől még azután is, hogy sikeres lett. Profi pályafutása során több mint 900 lövést hibázott. Ebből a tanulság az, hogy a siker nem a kudarc hiánya. Még ha belsőleg elég motiváltak vagyunk is ahhoz, hogy nagy dolgokat érjünk el, akkor is lesznek jó és rossz napjaink. Ne hagyd, hogy átmeneti kudarcai elvonják a figyelmedet a nagy képről.

Steve Jobs: A néhai Steve Jobs teljesítményei még sok évig élni fognak. Örökké emlékezetes marad az Apple Inc. alapítójaként, amely a világ egyik legsikeresebb és leginnovatívabb technológiai vállalata. Forradalmi találmányai páratlanok maradtak, mert semmihez sem hasonlítanak, amit megszoktunk. De képzeld csak el, mit érezhetett, amikor kirúgták az általa alapított cégből. Ez megállította? Egyáltalán nem. Steve foggal-körömmel küzdött vissza a csúcsra. Semmi sem tarthat vissza, ha motivált vagy, hogy a csúcson maradj, és készen állsz a munkára. Steve példája a munka és a magánélet megfelelő egyensúlyának megőrzésének fontosságára is tanít bennünket…

Related posts