Scroll to top
© 2022, BHA by Jiu-Jitsu

Omoplata – Hogyan tegyük igazán működővé?

Omoplata – Hogyan tegyük igazán működővé?

Az Omoplata egy nagyon erős és sokoldalú technika, ha tudod, hogyan kell végrehajtani, és használni. A Brazil Jiu-Jitsu, sport jiu-jitsu megtanít bennünket arra, hogyan oldjunk meg problémákat a korábban megszerzett tudás felhasználásával.

A valódi tudás nem az általunk ismert tények száma tükrözi, hanem az, ahogyan sikerül összefűzni őket,  használni. Ez az állítás tökéletesen vonatkozik sport jiu-jitsu-ra.  Mindaddig, amíg tudjuk, hogyan kapcsoljuk össze a különböző pozíciókat és mozdulatokat, addig építhetünk egy alkalmazkodó gyakorlat sorokat.  A technikák és koncepciók végtelen labirintusa ellenére a Jiu-Jitsu csak néhány olyan technikával rendelkezik, amelyek túlmutatnak a technikai kategóriákon.

Az egyik ilyen változatos technika az Omoplata. Az omoplata egy olyan technika, amely megtestesíti az állandó fenyegetés gondolatát a folyamatos mozgások során.  Ez sokkal több, mint egy vállzár (ezt jelenti az „Omaplata” kifejezés portugálul).  Ez egy komplett rendszer, egyetlen technikában elhelyezve. Mint ilyen, felbecsülhetetlen értékű eszköz minden tanuló eszköztárában.

Az Omoplata eredete

Bár ma már az egyik alapvető BJJ – technikaként ismert, sokkal mélyebb gyökerei vannak. Eredetileg Ashi Sankaku Garami (Lábkulccsal kialakított háromszög – feszítés) néven volt ismert a japán judósok körében. Judoban ez a birkózási technika egy olyan lépés volt, amikor egy judoka elbukott egy Tomoe Nage dobásban, de folytatni tudta földön a küzdelmet.

Ennek a technikának a brazil jiu-jitsu-ban való népszerűsége leginkább Nino Schembri 1990-es évekbeli erőfeszítéseinek köszönhető. Az unortodox gárdajáték híveként Schembri nagy sikereket ért el a versenyben. Emellett számos sikeres versenytárs, például Clark Gracie, Ryan Hall, Zack Maxwell stb. törzsévé vált.

Omoplata támadások és befejezési elv

Lényegében, ahogy a neve is sugallja, ez elsősorban egy vállzár. Hasonló elve van, mint a többi hajlított kar vállzár, mint a Kimura és az Americana, egy megkülönböztető különbségtől eltekintve. Ez a technika a lábakat használja szoros összefonódás kialakítására, szemben a többi ilyen zárban lévő karokkal. A hatalmas vállnyomás ellenére ez a technika a könyökízületet is megtámadja. Elmondható, hogy az Omoplata ellen köztudottan nehéz védekezni a sok lehetséges variáció miatt. A befejezés legegyszerűbb módja az, hogy az ellenfél karját a lábaddal kulcsolt pozícióba kényszeríted. Amikor az Omoplata  nem sikerül, új lehetőségeket nyit meg. Például, amikor az ellenfél feláll, csak egy háromszögfojtást nyit meg. A legjobb dolog az, hogy ha az ellenfél megvédi a háromszöget, az csak visszavezet a kezdéshez…Végül, ha unod, hogy az ellenfeled vergődik, akkor érdemes váltani…

Kulcspontok az Omoplata minden alkalommal történő befejezéséhez

Tehát mi az elv e sokféle álláspont mögött?  Nos, mindenekelőtt az a tény, hogy többféle pozícióból is elérheti. Az Omoplata esetében minden a csípőről szól. A csípő alapvetően rögzítési pontot kínál az irányításhoz, valamint energiaforrást a befejezéshez vagy átmenethez. Felépítését tekintve a lábakat háromszögbe kell zárni, a térdeket szorosan össze kell szorítani. Ez a konfiguráció biztosítja a pozíció legjobb szabályozását. Javíthatja az irányítást a megfelelő rögzítést, különösen a közelebbi lábon, amely megakadályozza a borulást.

Az ellenfél testtartásának megtöréséhez azonban ki kell egyenesítenie a lábát. Itt jön képbe a csípőnyomás és az időzítés.

A zár optimális pozíciójának eléréséhez az ellenfélnek a hasára kell feküdnie. A lábak kiegyenesítése egy erős kar kialakulását eredményezi, amely az ellenfelet a kívánt pozícióba vezeti. Innentől sima vitorlázás a célig. Az Omoplata egy rendkívül hatékony pozíció, amely sok szempontból javítja a küzdelmet.  Bár lehet, hogy soha nem fog olyan jól kinézni, mint Clark Gracie, amikor ezt csinálja, vagy mint Bernardo Faria, de kétségtelenül hatékony lesz.

Alapvető alapelvek, amelyekre összpontosítani kell az Omoplata alkalmazásakor.

Tehát most, hogy világossá vált, hogy van néhány kulcsfontosságú elem ahhoz, hogy a különösebb erőfeszítés nélkül sikerüljön alkalmazni az omoplatát.

Könnyű alkalmazni, ha be tarjuk a következő 6 alapelvet.

  1. Ne hagyd, hogy az ellenfél kiszabaduljon,
  2. Ne hagyja, hogy az ellenfél átugorjon rajtad,
  3. Tartsd meg az irányítás,
  4. Ne próbáld befejezni, amíg az ellenfél teljesen rögzítve nem lesz,
  5. Legyél türelmes…
  6. A fő hangsúlyt az ellenfeled rögzítésére kell helyezned, és hinned kell benne!

Végezetül az Omoplatáról..

Szeretnék hozzátenni egy dolgot, amit fontosnak tartok, hogy megértsd, mennyire komolyan hatékony az Omoplata. Ha életem hátralévő részében csak egy pozíciót vagy rögzítést kell teljesítenem, az mindenképpen Omoplata lenne.

És miért van ez így?

Nos, ez egy nagyon érdekes technika, annyi lehetőséggel, hogy nyugodtan kijelenthetem, hogy ez az a technika, amit soha nem lehet megunni.  Szóval véleményem szerint ez egy igen hatékony technika, amire igazán érdemes koncentrálni. Nem fogsz unatkozni vele, ígérem..!

Related posts