ÖNVÉDELEM NŐKNEK

autor: bhapecs

június 23, 2020 AUTOR: bhapecs
ÖNVÉDELEM NŐKNEK

Női önvédelmi megoldások és tippek.

A nők és lányok elleni erőszak súlyos társadalmi és emberi jogi probléma. Riasztó statisztikák számolnak be arról, hogy ma Magyarországon hetente legalább egy nő hal meg férje, élettársa brutális bántalmazása következtében, és minden ötödik nő kerül élete során olyan partnerkapcsolatba, ahol rendszeresen erőszakoskodnak vele.

Ezért van jelentősége azoknak a kezdeményezéseknek, amelyek felkészíthetnek elengedni a félelmeinket, hogy szembenézzünk és fellépjünk az erőszakkal szemben, amikor az elkerülhetetlen és szükséges.

Nők elleni erőszak és az önvédelem:

Az erőszaktól megvédeni nem tud sem a család, sem az iskola, sem az állami intézmények. Nem tanítanak meg a védekezésre sem. Egyre többünkben érik az a felismerés, hogy csak magunkra számíthatunk.

Tehát magunkat megvédeni, nem igazán az öklünkkel, hanem sokkal inkább a fejünkkel kell.

10 tipp, hogyan védd meg magad, teljesség igénye nélkül:

  • Légy éber!

„Mindig tudd, mi zajlik körülötted! Gyorsabban reagálhatsz, és koncentrációs készséged is fejlődik, ha állandó figyelmet szentelsz a környezetedben zajló eseményeknek. Nem ajánlott egyszerre telefonálni, a táskádban keresgélni és magas sarkúban kopogni olyan környéken, amit nem ismersz vagy veszélyesnek, tartasz. Ha figyeled a környezeted, felismerheted a veszélyfaktorokat, és nagyobb eséllyel menekülhetsz el!

  • Takard el!

Nem érdemes miniszoknyában, nyitott dekoltázzsal, gardedám nélkül hazaindulni egy-egy buli után. Ha mégis egyedül mész haza, az önvédelem leghatékonyabb eszköze, ha nem hívod fel magadra a figyelmet. Rejtőzz, “takard el” magad, kérd kölcsön egy haverod pulcsiját, ha szükséges. Egy kapucni, egy napszemüveg, a kibontott haj segíthet elkerülni a túlzott figyelmet.

  • Kérj segítséget!

Érdemes gyakorolni. Te elmered kiabálni magad egy lakatlan területen vagy forgalmas utcasarkon? Mivel a legtöbben úgy reagálunk a veszélyre, hogy lefagyunk, érdemes idejekorán levetkőzni gátlásainkat, álljunk neki, és ordítsunk!

  • Védd magad!

Támadás esetén a leggyakoribb reakció, hogy hátat fordítunk, vagy szemünk elé tesszük a kezünket, hogy “elbújjunk”. Egyik sem szerencsés. Képzeletünkben rögzítsük, hogy az utolsó pillanatig higgadtak maradunk, szemtől szembe állunk a támadóval. Akadályozzuk meg, hogy beléphessen a személyes terünkbe, így soha ne álljunk be egy sarokba, legyen menekülési útvonalunk! Leginkább fejünket és gyomorszájunkat, illetve mellünket kell védenünk, ezt leghatékonyabban úgy tudjuk, ha X-et formálunk a kezünkkel. Ennél jobb, ha táskánkat erősen megmarkoljuk, és pajzsként magunk elé tartjuk.

  • Minden használható!

A táskánkban kallódó kulcs, aprópénz, ásványvíz, esernyő, parfümös üveg és mobiltelefon is fegyver. A leghatékonyabb önvédelmi eszköz, amit még a repülőgépre is felengednek a kulcsunk. Akár markunkba szorítva ütünk, akár késként szúrunk vele, az okozott sérülés és fájdalom sokszorosan intenzívebbé válik, főleg, ha nyakra, orra, szemre támadunk! Ugyanígy fegyverként használhatod, bármi akad a kezed ügyébe, legyen az egy kő vagy fadarab.

  • Az egyensúly megbontása!

Ha támadás ér, nem érdemes ökölbe tett kézzel hadonászni és minden erőnkkel ütni az elkövetőt. A támadó legtöbbször módosult tudatállapotban van, alig érez fájdalmat. Esélyünk akkor van, ha úgy tudjuk megütni, meglökni, megrúgni, hogy kibillentsük az egyensúlyából, ezért gyenge pontjait támadjuk!

  • Ismerd a fájdalmas pontokat!

Mivel mindig gyengébbek vagyunk a támadónál, csak a gyenge pontjait érdemes céloznunk. Az igazi utcai harc soha nem úgy néz ki, mint a filmekben. Nem olyan elegáns, inkább gyomorforgató! Igen, a kulcsoddal, a parfümöddel vagy a műkörmöddel erődhöz mérten “be kell zúznod” a támadó orrát, szemét. Ha a támadásod ilyen érzékeny pontokon éri, jó esély van, hogy elhúzódik, így megbontod az egyensúlyát. Ilyenkor folytatod a támadást, és ha férfi, a lába közé, ha nő, a gyomorszájára rúghatsz vagy üthetsz.

  • Tanuld meg az esés technikát!

Gyakorold otthon, hogyan kell! Térdelj le, két kezed hüvelyk- és mutatóujjával formálj háromszöget, tedd a szemed elé, és nézz át rajta! Karjaidat tartsd párhuzamosan a testeddel, könyökeidet húzd szét, hogy karjaid és a két könyöködet összekötő képzeletbeli vonal egyenlő szárú háromszöget formázzon! Mintha lökés érne hátulról, hajolj előre úgy, hogy az alkarodra érkezz. Az alkarod tompít, a csuklód és könyököd csak követi. Fejedet esés közben fordítsd oldalra!

  • Nyerj időt!

Mivel nem tudod legyőzni a támadódat, a célod az, hogy időt nyerj a meneküléshez. Ezt sokféleképpen elérheted, például úgy, hogy kibillented az egyensúlyából, elesik, te pedig futsz. Vannak más – elsőre triviálisnak tűnő – cselvetések is, amelyekkel szintén megmenekülhetsz: Rablótámadás esetén ilyen simán dobd el a követelt mobiltelefont, vagy a táskád mélyén vergődő aprót vágd a rabló arcába. Megzavarhatja a támadót az is, ha zajt csapsz, akár a kulcsoddal, akár egy zacskóval. A szemébe fújt parfümről nem is beszélve.

  • Ne ragaszkodj!

Egyrészről bármi, amink van, használható a harchoz, másrészről nem szabad semmihez sem annyira ragaszkodni, hogy harcoljunk érte. Sem a mobil, sem a jegygyűrű, sem a pénztárca nem érhet annyit, hogy vállaljuk érte az erőszakot. Az önvédelem elvei csak akkor alkalmazhatóak, ha az erőszak elkerülhetetlen. Menekülés közben is egyszerűen el kell dobni az akadályozó tényezőket, legyen az a legdrágább táskánk teli kinccsel, vagy a kedvenc cipőnk!”

Remélem, segítettünk, és most már picit óvatosabbak lesztek!

Látogass el a következő óránkra … regisztrálj a következő programunkra.

,

Comments (0)