Scroll to top
© 2022, BHA by Jiu-Jitsu

Kezdőknek a Dan és Kyu övekről?

Mit jelentenek a harcművészetekben használt övek valójában?

Értéktelenek, vagy értelmes szimbólumok, amelyek az évekig tartó odaadás és kemény munka energiájával vannak feltöltve?

Sok különböző válasz van erre a kérdésre…

Egyesek úgy gondolják, hogy jelzik a harcművészeti készség szintjét vagy a szakértelmet. Mások úgy gondolják, hogy a legjobb esetben csak a keleti kultúra elemei.

Valójában a harcművészeti rangok és övek használata meglehetősen új jelenség. Nem használták őket a feudális időszakban, amikor a harcosok különféle harci módszereket tanultak harctéri célokra.

A színes övekkel társított kyu / dan rendszer valóban egy 19. század végi találmány, amelyet Jigoro Kano, a judo atyja vezetett be. 1883-ban hozta létre a kyu / dan rendszert. Kano szükségesnek látta megkülönböztetni a kezdő és a haladó tanulókat. A tanuló besorolásban különféle szintek voltak, úgynevezett kyu szintek. A kezdők legmagasabb kyu-n kezdtek. A szintek száma a tapasztalattal csökken az első kyu-ig, az utolsó szint a dan felé történő feljutás. A rangsoroláshoz kapcsolódva a japán harcművészetekben a keikogi (稽古 着)  „keiko” , gyakorlat, „gi” , ruha az edzéshez viselt egyenruha és öv is bevezetésre került. Ami a fehér öv a fehér egyenruhával együtt a budo értékeket is tükrözi – tisztaságot, az ego elkerülését és az egyszerűséget. Nincs vizuális vagy külső jelzés az osztályról vagy a szakértelem szintjéről. Így mindenki egyenrangúként indul a tanulásban.

A kezdőket mudansha néven is nevezik. A „mu” zen kifejezés, amely semmit jelent, a tagadás kifejezője. A „dan” rang, a „sha” pedig egy személy „személy, akinek nincs rangja.” A haladó tanulókat, akik elsajátították az alapokat dan rangot kapnak, yudansha-nak, „yu” -nak, azaz birtoklásnak hívják. Így ez a kifejezés azt jelenti: „személy, akinek rangja van.”

Számos budo, harcművészetben a dan státuszt meglehetősen könnyen el lehet érni. Más rendszerekben azonban a dan rang elérése 5-7 évig tartó, vagy annál hosszabb tanulmányokat is igényelhet.

 

 

Az első szintű fekete öveket shodan-ként ismerik, az első kezdő dan rang. Az egyik legnagyobb tévhit, amelyet az új hallgatók, valamint a nyilvánosság tart, az, hogy a fekete öv a „shodan” megszerzése szakértői létet jelent. Semmi sem állhat távolabb az igazságtól.

A dan kifejezés két fontos jelentést hordoz. Először is a dan tanulót jelent, a másik jelentése legény, férfi. Ebben a szellemben, ha elérjük a sho-dan-t, első tanulók lettünk. A sho-dan tehát azt jelenti, hogy olyan szintet értünk el, amivel már a siker reményében kezdhetünk hozzá az újszintek tanulásához. Ahogy a kyu fokozat azt jelenti, hogy valaki még fiatal a tanulásban és a gyakorlatban. A  shodan lényegében azt jelenti, hogy az illető felnőtt. Lélekben megérett meglehetős jó technikával rendelkezik az alapok terén. Komolyabb hozzáállást alakított ki és felkészült a további tanuláshoz, ami egyben egy új kezdetnek számít…

Néhány harci tudományág vagy szervezet csak az elmúlt 30 évben kezdett el színes öveket használni a kyu különböző szintjeinek jelzésére. Ezt azért tették, hogy a hallgatók érezzék a teljesítményt. Válaszként fogadták őket arra a vágyra, amelyet sok, főleg japán külföldi diák és külföldön élő hallgató fogalmazott meg, akik haladásuk valamilyen külső megnyilvánulását keresték. A színről vagy a szín rendjéről azonban nincs egyetértés, kivéve, hogy sok rendszerben egy barna öv előzi meg a dan szint elérését. Ami a fekete övek rangsorolását illeti, legtöbb esetben technikailag 10 progresszív dan-szint létezik. Az egyes rendszereken belüli promóció a rendszer alapítójának, fő oktatójának vagy öröklőjének szintjére korlátozódik.

Összegezve a kyu / dan rendszert soha nem úgy tervezték, hogy csupán a technikai teljesítmény szintjét jelezze. Ez képviseli a budo, harcművészet spirituális és etikai elérésének célját az egyén tökéletessége felé. Így a dan rangsoroknak, sőt a kyu szinteknek is tükrözniük kell az erkölcsi és szellemi fejlődés vagy elért szintet.

A dan szint elérése ma Japánban nem korlátozódik csupán a harcművészetekre. A dan rangsor sokféle tevékenységre kiterjedt…

Csak kattints az indító nyílra.

Related posts