Scroll to top
© 2022, BHA by Jiu-Jitsu

A jiu-jitsu fekete öv megszerzésének titka.

Az írás hangos blogként is elérhető, meghallgatható.

A jiu-jitsu fekete öv megszerzésének titka.

Pssst, szeretnél fekete öves lenni?

A „titok” egyszerű: csak ne add fel!

Természetesen az ördög a részletekben rejlik, ezért ez a cikk több mint kétsoros…
Azzal szeretném kezdeni, hogy szinte mindenki feketeövessé válhat, ha kitartóan, keményen edz ..

Talán hallottál Dan Inosanto-ról aki 65 évesen kezdte el a BJJ-t, és 75 évesen kapta a fekete övet. Tehát ha 75 éves kora nem akadályozta meg, hogy fekete öves legyen. Igaz, egyesek gyorsabban fognak odaérni…

Ha 16 éves vagy, nagyszerű genetikával és sportos képességekkel rendelkezel, és naponta kétszer edzel , akkor aránylag gyorsan eléred a fekete öv szintet. A spektrum másik végén vannak fizikailag tehetséges, akik hihetetlenül keményen edzettek, versenyeztek és 3-4 év alatt megszerezték a jiu-jitsu fekete övet.

De ha később kezdted el a jiu-jitsu-t, nem vagy különösebben sportos, korábban sérüléseid voltak, vagy csak heti 2-3 alkalommal tudsz edzeni, akkor ez minden bizonnyal tovább fog tartani… Valójában ez az oka annak, hogy egy használható tudásháttérrel rendelkező fekete öv megszerzésének átlagos ideje 7-10 év. Ez egy örökkévalóságnak tűnhet…

Különösen, ha összehasonlítjuk ezt olyan komolytalan iskolával, amely egy-két éven belül átpumpál egy feketeöves programon.
Igen, használható, biztos tudás, a jiu-jitsu fekete öv megszerzése sok időt vesz igénybe. De tudod, hogy igazán szilárd alapokkal fogsz rendelkezni a harcművészetek terén, ha odaérsz..

Korábban azt mondtam, hogy a fekete öv megszerzésének titka az, hogy nem adod fel. A valóság az, hogy sok oka lehet annak, hogy az emberek abbahagyják az edzést. Úgy gondolom, hogy az általam leggyakrabban látott okokkal foglalkozom egyenként…

A leggyakoribb 3 ok a jiu-jitsu edzés abba hagyásának.

1. Fő ok: Túl elfoglaltság.
Sokan úgy edzenek, mint az őrültek, amikor elkezdik a jiu-jitsu-t. Megveszik az összes felszerelést, megnézik az összes videót, minden nap edzésre járnak. A szuper lelkes kezdő szakaszban járnak – aranyos nézni! De végül az élet kezdi akadályozni őket. Egyszerűen nem tudnak olyan gyakran felszállni a szőnyegre, edzésre járni. A fő bűnös itt egyszerűen az öregedés a felelősségvállalás növekedése.

Kapsz egy igazi munkát, egy barátnőt, vállalsz néhány gyereket, vagy veszel egy házat, és – BUMM – úgy tűnik, minden szabadidő elszáll. Sok ember elbátortalanodik, amikor nem tud olyan gyakran edzeni, mint korábban. Mivel nem edzenek olyan gyakran, a javulás üteme lelassul, és most a fiatalok kezdik elhagyni őket. Végül azt mondják: “Ha nem tudok sokat edzeni, akkor egyáltalán nem fogok edzeni.” És bepakolnak és kilépnek. Ez egy szörnyű rossz ötlet. Ne engedj a mindent vagy semmit gondolkodásnak! Persze, heti 5 alkalom jobb, mint heti kétszer, de heti kétszer ezerszer jobb, mint heti nulla. Még mindig haladsz, csak lassabb lesz.

Így hát tegyél meg mindent, hogy edzésben, játékban tartsd a fejed a zsúfolt időkben, és előbb-utóbb az életed káosza is alábbhagy (a munkád lelassul, a gyerekek elkezdik az iskolát, az őrült családi dinamika feloldódik). Kapsz egy kis időt vissza, és a jiu-jitsu ott fog várni rád.

2. Fő ok: Az oktató és diák közötti ellentét.
A Jiu-jitsu kemény, ehhez nem fér kétség. Ha egy tanuló úgy érzi, hogy oktatója, csapata és edzőpartnerei támogatnak, akkor elég kicsi az esélye annak, hogy elég sokáig edzésben maradjon ahhoz, hogy megszerezze a fekete övet. Sokan abbahagyják a jiu-jitsut, egyszerűen azért, mert nem a megfelelő iskolába, edzőterembe járnak.

Például, ha valóban versenyezni akarsz, de olyan iskolába jársz, ahol csak egy alap tantervet tanulsz, és nagyon kevés a küzdelem akkor ez nem jó…
Ha, egy idősebb srác vagy , aki professzionális munkát végez, de egy csomó gyengébb szinten levővel edzel, akkor az sem biztos, hogy megfelelő…
Ha, nem szereted az oktatódat vagy a legtöbb diáktársadat, az óriási probléma!

Ha, fekete öves akarsz lenni, de nem bírod az embereket, akikkel együtt edzel, akkor nem nagyon fogod elérni a célodat. Tehát mielőtt végleg abbahagynád a felsorolt problémákért az edzéseket, próbálj iskolát váltani nézd meg, hogy egy másik iskola illeszkedik-e az igényeidhez!

Sok embertől hallottam, akik készen álltak abbahagyni az edzést, de egy másik iskolába kezdtek el járni, és újra beleszerettek a művészetbe. Szóval ez mindenképpen lehetséges!
(Ha 3-4 különböző iskolában tanultál és mindig van probléma, akkor talán te vagy a közös nevező. Az egyetlen válasz itt az, hogy alaposan nézd meg magad, és derítsd ki, hogy te vagy-e a probléma. )

3. Fő ok: Sérülés.
Olyan sok ember van, akik olyan jók lettek volna, ha nem sérülnek volna meg. A sérülések rövidtávon megakadályozzák az edzést, hosszú távon pedig korlátozhatják a lehetőségeidet, ezért a fekete övhöz való eljutás egyik kritikus része a sérülések lehető legkisebbre csökkentése. Egyes sérülések teljesen véletlenül jönnek létre, és nem sokat tehetsz ellenük, kivéve, hogy ha bukósisakot viselsz, miközben életed hátralévő részében ülsz a kanapén egy párnázott szobában.

Ezeken a véletleneken kívül azonban sok sérülés megelőzhető. A legfontosabb szempontok közé tartozik azonban , hogy ne edz rossz oktatókkal, rossz helyen! Légy nagyon óvatos, amikor edzőt és csapatot és dojot választasz! A jiu-jitsu egy kontaktsport, és előbb-utóbb előre fogsz haladni. Ezért nagyon fontos, hogy minden tőled telhetőt megtegyél a sérülés elkerüléséért. Ha sérülésed van, menjen el szakemberekhez, végezd el a rehabilitációt, és szánj időt a gyógyulásra; ne hagyja, hogy ezek a sérülések krónikussá váljanak.

Végül ne feled, hogy a fekete öv csak a kezdet…
A jiu-jitsu fekete öv nagyszerű eredmény. Ez a sok verejték és könny vagy legalábbis izzadtság eredménye. Gyakori kérdés szokott még lenni: Mindent tudni fogok a jiu-jitsuról, ha a fekete övet a derekad köré csavarod? Nem: végső soron ez csak egy túlértékelt fekete pamutdarab, nem pedig a harcművészetek bölcsessége.

A fekete öv bizonyos fokú mesteri tudást jelez, de még sok-sok művészetet kell megtanulni. Arról nem is beszélve, hogy még ha abszolút mindent tudsz is (ami lehetetlen), a művészet olyan gyorsan fejlődik, hogy folyamatosan tanulnod kell ahhoz, hogy naprakész legyél.

Több mint 35 éve vagyok jiu-jitsu fekete öves, és higgyétek el, még mindig szinte minden nap tanulok valami újat, amikor rálépek a szőnyegekre. Amikor új dolgokat kell megtanulni a jiu-jitsu-ban, alapvetően ugyanazon a folyamaton megyek keresztül, mint minden fehér vagy kék öves – rengeteg kérdést teszek fel és próbálok rájönni a dolgokra –, csak egy kicsit távolabb vagyok az úton. Ez azt jelenti, hogy örökké tovább fejlődhetek a művészetben, ami nagyon jó lehetőség!

Az írás hangos blogként is elérhető, meghallgatható.

Related posts